Si napihnjena?
23. 10. 2024Draga moja, če si med tistimi, ki so napihnjeni, ko povečajo količino rastlinske hrane, te želim najprej pomiriti.
Nič ni narobe s tabo.
Vem, da je napihnjenost skrajno neprijetna in težko je živet z bolečim trebuhom, ki je videti kot balon in bi želela to neprijetnost kar preskočiti ampak začniva na začetku.
Ko sem sama začela z zdravljenjem, sem ‘skočila v ogromne količine zelenjave, na glavo’ in posledično vsak večer izgledala kot bi bila v pozni nosečnosti in se mučila z bolečinami ampak vedela sem, da to ni nevarno in ni znak bolezni, ker so se mi sočasno z rastjo trebuha, zmanjševala vnetja v sklepih, ki so bila veliko večji problem in mi niso dala spat. Lahko bi rekli, da sem imela po eni strani srečo, da sem lahko začutila, kako dobro dene tako ogromno zelenjave, kljub napihnjenem trebuhu, ko pa sem noč prespala brez bolečin v kolenih in zapestju. Če sem iskrena, sem imela tudi veliko srečo, da sem svoje zdravje pridovbivala ob podpori zdravnice in znanstvenice, kjer sem v skupini tridesetih ljudi delila izkušnje napihnjenosti in veselja ter vseh ostalih čustev, ki so se menjavala iz dneva v dan. Tam sem ugotovila tudi to, kako zelo smo si različni. Nekateri smo ob povečanju vlaknin postsli napihnjeni, drugi zaprti, spet tretji so imeli driske ali pa bolečine v trebuhu. Največ nas je bilo napihnjenih in med sabo smo delili smešne mem-e o balonih in o tem, kdaj bomo poleteli v zrak 😉
Napihnjenost ni nevarna. Če si samo to zapomniš, bo dovolj.
Vedno več znanstvenikov poudarja pomen pestrega mikrobioma in če ne veš kaj je to, ti res svetujem, da investiraš v SEMINAR (48€), kjer ti razložim vse, kar je znanost ugotovila in nimaš časa brat izvlečke raziskav, ker je tema široka, ti pa imaš mnogo drugega dela.
Na kratko pa: Večinoma v črevesju gostimo mikrobe (ne le bakterije ampak tudi viruse, parazite, arheje,…), ki nas v primerjavi z našim številom celic prekašajo za kar 10:1. Z njimi bivamo v sožitju in presneto pomembni so za naše zdravje. Oz. povedano drugače – zelo pomembno je, katere mikrobe gostimo. Nekateri so za naše zdravje bolj optimalni kot drugi. Lagali bi, če bi rekli, da znanstveniki poznajo vse kar se dogaja v in na našem telesu; predvsem ko govorimo o teh bitjih, ampak vemo pa, da so mikrobi, ki zelo radi jedo vlaknine, za nas dobri. Vlaknine so različne, najdemo pa jih samo v rastlinski hrani. Ergo: če jem več rastlinske hrane, bom gostila več mikrobov, ki bodo producirali postbiotike (to kar mikrobi proizvajajo in spuščajo v naše telo), kot so kratkoverižne maščobne kisline in so za moje telo in splošno počutje zelo blagodejni. Hočem torej več teh mikrobov.
Ampak stvar se zaplete, ko začnem večati količino vlaknin, moje črevo pa tega ni vajeno in mikrobov je čisto premalo, zato ne morejo pojesti vsega, kar sem jim ponudila. Preden se namnožijo, bo hrana v črevesju producirala pline, ki mi bodo grenili življenje. Mikrobi bodo dobili navodilo, da se morajo hitreje namnožiti, ker je hrane zdaj v obilju in ti se boš počutila bolje in ne boš imela več občutka, da boš poletela v nebo po vsakem bogatem rastlinskem obroku.
Ampak v današnjem svetu, ob vsej poplavi informacij dobiš tudi idejo, da je napenjanje znak, da si na določeno hrano preobčutljiva ali alergična. Ko to upoštevaš, postopoma prenehaš jesti rastline in ugotavljaš, da napenjanje izgine. S tem pa tudi večina mikrobov, ki so bivali v tebi, ker nimajo hrane. Za nekaj časa je počutje boljše in imaš občutek, da si našla rešitev,… potem pa tvoje telo kar naenkrat začuti vse posledice pomanjkanja pestre hrane in mikrobov in opaziš slabše splošno počutje, manj energije, slabši spanec, izpadanje las (ne glede na količino zaužitih proteinov), upadlo in sivo kožo, slabšo prebavo in slabše mentalno počutje,… in tega kar nekako ne povežeš s prehrano, ampak iščeš nove rešitve, ki pa ne prinesejo odgovorov. Zdaj dobiš informacijo, da je za zdravje pomembno več rastlin in ko jih na hitro uvedeš, se počutiš kot balon in trebuh te boli, ker imaš nenatrenirano črevesje (ki je kot mišice) in osiromašen mikrobiom. In to bi lahko povezali z vadbo. Ko po dolgem času prideš v fitnes in narediš dober trening, se naslednji dan zbudiš z bolečinami v mišicah. Veš, da tvoje mišice niso vajene vadbe in boš morala le-to ponavljati, da boš dobila ustrezne rezultate. Ne rečeš si: ‘danes me vse boli, ker sem alergična na trening, kar pomeni, da ne morem trenirat’ ampak veš, da boš čez tri mesece videla rezultate na tvojem telesu in da mišica potrebuje čas, da se okrepi. Enako je z črevesjem. Na rastline nisi alergična, pač pa moraš biti potrpežljiva in svoje črevesje postopoma navaditi na večje količine rastlin.
Ključ je torej iti počasi in sigurno proti cilju, ki je, pojesti dovolj vlaknin za zdravje in se ob tem počutiti najbolje, kar se da. To pa ne pomeni, da že pot do tja ne more biti užitek. Vklopi sistem zanimanja in opazuj telo, ko poješ novo vrsto sadja, zelenjave ali stročnice. Poskusi dodajati malo in postopno večati kolilčine, da ponudiš mikrobom čas, da se namnožijo in s tem elegantno in brez velikih težav preideš v zdrav način prehranjevanja. Ena generacija mikrobov se zamenja v 48 urah, kar pomeni, da boš rezultate videla kar kmalu. Bodi konsistentna in si zapistuj, kaj opaziš. Zapisuj si tudi količino različnih rastlin, ki jih poješ na dan ali teden. Znanstveniki so ugotovili, da je idealno pojest nad 30 različnih rastlin na teden. Če spremljaš moj Instagram račun @tinatrtniknutricionistka potem dobiš ideje, kako že v enem obroku pojesti veliko različnih rastlin, na zelo enostaven način.
Tvoje telo ne deluje dobro, če nima vseh orodij, da bi gradilo nova tkiva, če nima dovolj kvalitetnih maščob, da bo hormonski sistem deloval uspešno in mikrohranil, da so celice nahranjene. Sliši se zelo kmpleksno, je pa sila enostavno, če poznaš osnove. To pa te učim in te poskusim opolnomočiti, da boš svojemu telesu v vseh življenjskih obdobjih zagotovila vse, kar potrebuje, da se boš lahko v življenju brez težav soočala z vsemi izzivi, ki so ti namenjeni. Naj te napihnjenost pri tem ne ustavi ampak kot bolečine v mišicah – opomni, da si zase naredila nekaj dobrega.